top of page
Sorrentino

Valeggio in Borghetto: zgodovina, kulinarika in romantika

Updated: Jul 10, 2023



Se vračate iz Milana ali Francije in bi se radi na poti nekje ustavili in po možnosti še kaj lepega pogledali? Ste bili na obisku ob Gardskem jezeru, v Gardalandu, Mantovi ali pa v Veroni in bi radi pojedli še okusno kosilo ali pa spili kavo na idiličnem mestu? Bi se radi na izlet odpeljali v simpatičen majhen kraj v objem narave in zgodovine?


V vseh treh primerih sta kraja Valeggio in Borghetto sul Mincio pravo mesto za vas. Lahko bi rekli, da ta dva kraja poleg reke Mincio združuje predvsem kulinarika ter zgodovina, a potrebno je poudariti tudi, da sta zelo romantična. Na mesto sta bila ponosna tudi cesar Franc Jožef in Napoleon Bonaparte.


Valeggio: tortelini in zgodovina v enem

Valeggio, na hribu katerega stoji veličasten grad Scaligero, slovi predvsem po parku Sigurtà odprtem za javnost od marca do novembra, sanjskem kraju, kjer se lahko potopite v naravo in vas očara velika raznolikost rož in rastlin, ki tam rastejo. Park, ki je leta 2013 prejel nagrado za najlepši park v Italiji in leta 2015 za najlepši park v Evropi, gosti številne naravoslovne in zgodovinske znamenitosti.


#hint Če si želite po ogledu parka narediti še zelo lep sprehod v naravi in ob poslušanju reke Mincio do vasi Borghetto, vam predlagava, da začnete na južni strani parka in končate na severni, od koder pelje pot direktno do Borghetta.


Samo mesto pa hrani tudi veliko kulinarično tradicijo, na katero so v kraju zelo ponosni. Vsekakor se morate ustaviti v kakšni restavraciji in poskusiti krožnik Tortellinov iz Valeggia, mojstrovine lokalnega gastronomskega izročila. Tortelini so strogo ročno izdelane z izjemno tanko plastjo testenin (kar pomeni, da se te kar stopijo v ustih) in okusnim mesnim nadevom. Ta jed je povezana s fascinantno legendo, postavljeno v konec štirinajstega stoletja, ki jo je napisal in ilustriral zlatarski mojster Alberto Zucchetta. Znana kot legenda o Ljubezenskem vozlu, pripoveduje zgodbo o dveh zaljubljencih, nimfi Silvii in kapitanu Malcu, ki pustita rumeno svileno tkanino, zavozlano na bregovih reke Mincio, kot znak njune ljubezni. Iz tega so se nato razvili tortelini, ki imajo tudi značilen vozel.




#hint Pojdite na glavni trg poleg cerkve svetega Petra Apostola boste našli izjemno trgovino z lokalnimi izdelki, ki skriva tudi zelo dobro restavracijo. Tortelini so tukaj božanski, imajo pa tudi izjemno vinsko karto.


Borghetto, kraj v objemu vode



Preden greste veseli domov, pa je obvezen še ogled majhne vasice Borghetto, ki že dolgo nosi znak, ki jo prejmejo najlepše vasi Italije. Obisk tega mesta je enaka potopu v preteklost. Gre za ravljično srednjeveškovas, ki se je stoletja niso dotaknila. V njej so mlini, ki so nekoč uporabljali za mletje pšenice in žita, trdnjave na vrhu mostu Visconteo, starodavne kamnite hiše in most čez reko Mincio, kjer se človek zares umiri.


V tem kraju se čas ustavi, zato si je nujno privoščiti trenutek čarobne sprostitve s postankom na kavi ali aperitivu v eni od značilnih lokalnih gostiln. Če pa ste bolj žive narave, pa se lahko ob reki Mincio še dolgo sprehajate v neokrnjeni naravi.


#hint Parkirnini se bo praktično nemogoče izogniti, razen če boste parkirali na brezplačnem parkirisšču v Vallegiu in se sprehodili do Borgettha.


🍷Pijača: Najin izbor bi bil kozarec črnega vidna Amarone di Valpolicella.


🥗 Hrana: Tortellini di Valeggio !!!


📷 Nujen ogled: Park Sigurta. Če pa ste ljubitelj gradov, pa zagotovo še dvorec Scagliero.


🏨 Prenočišče: Vacanze nei Mulini - v Borghettu. Plčali boste nekaj več kot 100 evrov na noč za dvoposteljno sobo, a je zagotovo vredno!


🔝 Najbolj top izkušnja: Kavica sredi vode v Borghettu.




Comentarios


Vodič do lepot zahodne sosede

bottom of page