top of page
  • Sorrentino

Gradež - pravi biser blizu Slovenije


Pogled na Canale della schiusa

Za prvi izlet, ki ga priporočava, sva izbrala enega izmed Sloveniji bližnih krajev, ki pa jih kljub vsemu le malo Slovencev pozna. Gre za mesto Gradež (v italijanščini Grado), izjemno mestece v enako imenovani laguni, ki je od Slovenije oddaljeno le 140 km (torej malce več kot uro vožnje).


Dostop do njega je mogoč tako po hitri cesti čez Vipavsko dolino ali pa po avtocesti mimo Trsta, nato pa do njega vodita poti čez Tržič - Monfalcone ali pa od Palmanove južno, mimo kraja Oglej.


#hint Ne glede na to, katero izmed omenjenih variant boste izbrali vam toplo priporočava pot čez laguno. Gre za izredno dolg nasip čez celo Gradeško laguno, kjer se praktično voziš po morju. Gre zares za enega izmed najlepših dostopov do mest, kar sva jih kdaj videla in je vsekakor vreden dodatnih 15 minut vožnje.


Malce o mestu skozi zgodovino

Takoj ko pride v Gradež vam je jasno, da ne gre kar za neko mesto. Mesto je nastalo podobno kot Benetke, s povezavo več majhnih otokov in je danes zelo lepo urejeno turistično mestece.


Naselbino na otoku je že v antiki s kopnim povezoval nasip in razvila se je v trgovsko in pristaniško obmestje Ogleja, enega največjih rimskih mest in drugi največji center zgodnjega krščanstva. V 5. stoletju je Atila opustošil Oglej, begunci pa so zbežali najprej v Gradež in sem prestavili sedež patriarhata. V naslednjih stoletjih je imel Gradež zato zelo velik vpliv na razvoj Benetk, nato pa se je njegova moč zmanjšala, ko so Benečani dosegli prestavitev sedeža patriarhata v Benetke.


Pomemben je Gradež predvsem iz turističnih razlogov postal že konec 19. stoletja, v času Avstro-Ogrske, ko je postal pomembno avstro-ogrsko letovišče in klimatsko zdravilišče. Najverjetneje je to občutil tudi Franc Jožef, saj ga je leta 1892 označil za najpomembnejše obmorsko letovišče.


Kaj Gradež ponuja in kaj si ogledati?

Gre za živahno in predvsem zelo turistično mesto, ki v vsakem letnem času ponuja zares veliko lepih kotičkov in turistične ponudbe.


Junija, julija in avgusta je seveda težko najti parkirno mesto, saj je kraj nabit s turisti, plaže se šibijo od ležalnikov in dežnikov, prav tako pa zmanjkuje mest v restavracijah, še posebno, če ste malce bolj pozni za večerjo. Svojevrsten čar ima Gradež tudi pozimi, saj se ponaša z zelo kvalitetnim podnebjem.


#hint Parkiranje je odvisno od letnega časa. Ob vikendih in predvsem v času poletne sezone boste kljub ogromno parkiriščem v centru tam le stežka našli možnost parkiranja. V času vrhunca sezone predlagava parkiranje v bližini nogometnega igrišča, kjer je do centra 10 minut hoje, ob času izven sezone pa parkirišča med starim in novim pristaniščem. Pozimi je parkiranje brezplačno, tudi čez leto pa celodnevno parkiranje stane znosnih 5 evrov.


Čudovito mestno jedro, ki se razteza okoli bazilike svete Evfemije iz 5. stoletja, je urejeno, prepleteno s simpatičnimi uličicami in lokalčki. Okrog same bazilike je urejen prostran trg s klopmi in tipičnimi obmorskimi hiškami, ki se nadaljujejo do obale. Mestno jedro Gradeža je zaprto za promet, kar daje kraju še bolj romantično in za obiskovalca prijazno podobo. Prepustite se pogledu na čudovite ulice, stare hiše in številne spomenike.


Glavna ulica v strogem mestnem središču Gradeža

#hint Nujno si oglejte stari del mesta (“glavno ulico” od Piazza Duca d’Aosta do Piazza Biagio Marin), krstilnico, lapidarij in baziliko Sv. Evfemije ter staro pristanišče - Porto vecchio di Grado. Če imate kakšno uro več časa, pa se odpeljite še na Barbano.


Navdušila vas bo tudi mestna promenada ob morju (od plaže na zahodu mesta preko Lungomare Nazario Sauro do pomola pri plači na vzhodni strani mesta).


Morda večina obiskovalcev Gradeža niti ne ve, da je severnovzhodno od Gradeža sredi lagune majhen otok po imenu Barbana, na njem pa stoji cerkev, ki je znana romarska pot tudi za Slovence. Znana je med zamejskimi Slovenci in Primorco, saj je znameniti romarski kraj, posvečen Devici Mariji. Do nje je mogoče priti s z dvajset minutno plovbo na turističnih ladijcah, ki sploh med sezono tja vozijo večkrat na uro iz pristanišča Riva Scaramuzza, izven sezone pa le ob vikendih.


Plavanje, kolesarjenje, nakupovanje, hrana …

Navdušila vas bo tudi tri kilometre dolga mestna peščena plaža z zelo nizko vodo. To pomeni, da boste morali do tega, da vas voda v celoti pokrije, hoditi kakšnih 200 metrov. Kar je sicer izjemno za ljubitelje mivke in otroke. Plaža je sicer v poletnih dnevih polna do zadnjega kotička, spomladi pa služi za izjemno sprehajališče.


#hint V poletnih mesecih ne pozabite na sončne dežnike. Na plažah namreč ni dreves, dva ležalnika in dežnik pa stanejo 15 evrov na dan.


Promenada skozi mesto je del dolge poti, ki se vije ob morju in gre daleč po plaži tudi naprej od mesta. Ob njej je več parkov in več mest za to, da se človek spočije ter tudi veliko igral za otroke, vseskozi pa imate pogled na eni strani na morje in na drugi strani na park s palmami in drugimi drevesi.


Otok Barbana

#hint Če znate nemško, boste v tem mestu, kot riba v vodi. Praktično vsi natakarji, hotelirji in trgovci zaradi velikega števila nemških turistov, govorijo tekoče nemško.


Gradež je lahko dobra izletniška točka tudi za tiste, ki proste dneve radi preživljate aktivno. Kolesarska pot vas bo med drugim popeljala do sosednjega Ogleja, ki je bilo nekoč eno največjih in najbogatejših rimskih mest, danes pa je na seznamu Unescove svetovne dediščine. Privrženci morskih valov se lahko tam urite tudi v kajtanju.


Gradež ponuja tudi priložnost tudi za dobre nakupe. Izložbe s čevlji, izbranimi oblačili ter spodnjim perilom kar vabijo obiskovalce, da tudi kaj zapravijo.


Poleg dobre kave boste v Gradežu našli tudi zelo okusno hrano, ki temelji predvsem na morski hrani, ki je nalovljena na številnih ribiških ladjah, ki jih je mogoče videti v pristaniščih. Seveda vam ne bo manjkalo tudi slastnih testenin ali mesnih jedi ter aperitivov in drugega alkohola.


#hint Pomembno je vedeti, da je v Gradežu kot drugje v Italiji, pivo dražje, kot pri nas, kava pa cenejša. V Italiji so tudi razne pijače kot je na primer popularni Aperol Spritz precej cenejše. Veljajo pa vsa pravila glede hrane, ki smo jih opisali tukaj.


#hint Zelo blizu Gradeža je tudi že omenjeni Oglej, kjer si lahko v baziliki Marije Vnebovzete ogledate neverjetne mozaike iz 4. stoletja., ki so UNESCO-va kulturna dediščina. Zelo blizu Gradeža pa je tudi naravni park delte Soče, ki je zelo lepa točka za preživetje dneva v naravi. 
PRIPOROČAVA

🍷Pijača: Najin izbor bi bil kozarec lokalne rumene rebule.


🥗 Hrana: Priporočava predvsem morsko hrano, ki je sveže nalovljena. Najin izbor bi bil - špageti s sardinami (spaghetti ai sardoni).


📷 Nujen ogled: Oglejte si mestno središče, mestno promenado ob morju, staro pristanišče in če le imate čas se zapelite z ladjico na otok Barbana.


🏨 Prenočišče: Če želite prenočiti je na voljo veliko zelo simpatičnih opcij. Toplo priporočava hotel Laguna Palace Hotel, ki je zares izjemen, a so cene v sezoni v zadnjem času precej narasle. Veliko je tudi drugih opcij kot na primer hotel Hannover ali hotel Astoria.


🔝 Najbolj top izkušnja: sončni zahod na cesti, ki pelje preko mordja od Gradeža proti Ogleju.

56 views0 comments

Comments


Vodič do lepot zahodne sosede

bottom of page