top of page
Sorrentino

Vzhodno od Beneške riviere - Caorle

Updated: Jun 16, 2023


Bazilika Madonna dell' Angelo
Bazilika Madonna dell' Angelo

Rajske peščene plaže, obilica izjemnih hotelov, jadrnice, morska kulinarika in košček izjemne zgodovine … Predstavljamo nekdaj 9. najpomembnejše mesto v Beneški republiki - Caorle.

Mnogi ste znak za to mesto z 11 tisoč prebivalci na avtocesti že večkrat videli, pa se niste zapeljali 30km nižje, da bi ga tudi zares videli. Zagotovo je nekoliko v senci še večjih Ligniana, Jesola in seveda Benetk, a Caorle so mesto, ki takoj navduši.

Že takoj, ko vas pozdravi znak za Caorle in v krožnem zavijete v mesto, vas na desni strani pozdravi kanal pol ribiških bark, iz katerih vsak dan ribiči oskrbujejo domačine, turiste in predvsem restavracije.

kanal za barke v središču Caorl
kanal za barke v središču Caorl

Kaj hitro človek začuti utrip centra mesta, saj v obilici krožnih križišč išče prazna mesta za parkiranje. Ravno zaradi tega mnogi radi mesto obiščejo jeseni ali pozimi, saj takrat ni takšne gneče, večina pa še vedno v Caorle zaide predvsem v poletnih časih, kjer na dveh dolgih rajsko-peščenih plažah (Levante in Ponente) preživljajo svoje poletne dopuste.

Kakor vam je torej všeč. A v vsakem letnem času morate v Caorlah pogledati nekaj znamenitosti. Poleg že omenjenega lepega kanala, kjer se pogled zagotovo odpočije, se začne center mesta ali staro mestno jedro. PO Calle delle Liburniche ali po Via Francesconi se spustite na glavno ulico Rio Terra delle Botteghe, kjer je mogoče najti vse, kar Caorle ponujajo. Od trgovin prestižnih znamk in lokalnih produktov, do mestnega vrveža ob barih, restavracijah ali gelaterijah.

#hint Za vse starše: pomembno je, da imajo v Caorlah ogromen Luna park, v katerem bodo vaši otroci zares uživali. Parkirišča okrog njega so zares velika, zato parkiranje ne bi smelo biti problem.

Vzporedno z “glavno ulico” teče Calle Lunga, ki je ravno to, kar želi povedati prevod - Dolga uličica, ki jo v benečanščini imenujejo z besedo “calle”. Na njo so prečno vezane številne uličice in trgi, ki dajo samemu mestnemu jedru pravi čar. Lepa primera sta Calle del doge in Piazza di S Pio XI.

Staro mestno jedro se zaključi pri impresivni stolnici sv. Štefana iz 11. stoletja, ki je mešanica romanske in bizantinske arhitekture in ima 48 metrov visok zvonik, ki se je skozi stoletja malce nagnil.


stolnica svetega Štefana s svojim zvonikom
stolnica svetega Štefana s svojim zvonikom

Če smo uprti v pročelje stolnice lahko na desni že vidimo stopnišče, ki pelje na obmorsko promenado, ki je zelo podobna tisti v Gradežu. A po njej je možno hoditi po vrhu ali pa ob skalah. Hoja ob slednjih se izkaže za zelo lepo izkušnjo, saj so številni umetniki v kamnih pustili svoje umetnine. Gre za nekakšno formo vivo v skalah. Promenada pelje do izjemno lepe bazilike Madonne dell’ Angelo. Ko se človek sprehodi do nje, mu je jasno zakaj je to ena najbolj fotografiranih koščkov Caorl in zakaj se v njej poroči tako veliko ljudi. Gre za eno največjih atrakcij v Caorlah.


Forma viva v skalah - plazeči se človek
Forma viva v skalah - plazeči se človek

Forma viva v skalah - delfin
Forma viva v skalah - delfin

Forma viva v skalah - Golum
Forma viva v skalah - Golum

Forma viva v skalah - žaba
Forma viva v skalah - žaba

Forma viva v skalah - knjiga
Forma viva v skalah - knjiga

Forma viva v skalah - družina
Forma viva v skalah - družina

Seveda se od bazilike promenada rasteza tudi v drugo stran. Za vse tiste, ki radi hodite lahko ob njej opazujete številne hotele in obhodite celotno plažo Ponente do pomola iz katerega vidite tudi v turistično naselje Porto Santa Margherita, ki pa je pozimi mesto duhov, saj je večina hotelov popolnoma zaprtih, mesto pa popolnoma brez utripa.

Če pa se sprehodite od bazilike ob plaži Levante, pa lahko poleg hotelov, peščenih sipin in morja po nekaj kilometrih (natančno 3,7 km) pridete do Porto di Falconera, ki se nahaja ob začetku kanala Nicesolo. Tam se začne turistična potka, po kateri je mogoče peš ali s kolesom in pelje mimo ene izmed zelo markantnih ter tudi unikatnih caorlskih znamenitosti - gre za casone.


Eden izmed casonov v laguni
Eden izmed casonov v laguni

Casoni so iz trsja in lesa narejena bivališča za ribiče in njihove družine, ki so sedaj postali tudi turistična znamenitost. Večina je danes bolj kot za ribiče namenjena turistom, saj so v njih urejena luskuzna in privlačna prenočišča, nekaj pa jih tudi danes vsaj za svoja skladišča še uporabljajo ribiči. Ob kanalu torej lahko si lahko po lepi pešpoti ogledate številne casone, ki vam bodo pričarali stare čase.

#hint Ker ste se odločili za izlet v Caorle si morate privoščiti tudi nekaj caorlske morske hrane. Nepozabni so spaghetti con vongole (špageti z vongolami- školjkami), ali jakobove školjke na žaru (capesante alla griglia).

Glede na vse povedano ni nič čudnega, da je tudi slavni ameriški pisatelj Ernest Hemingway veliko svojega življenja preživel v caorlski laguni, v katero je bil zares zaljubljen. Caorle je azres romantična destinacija.

PRIPOROČAVA
🍷Pijača: Najin izbor bi bil kozarec lokalnega vina Friulano, če pa vam je všeč peneče vino pa zagotovo kozarec Prosecca.

Pinseria Bolle
Pinseria Bolle
🥗 Hrana: Priporočava predvsem morsko hrano, ki je sveže nalovljena. Tega je v Caorlah zagotovo dovolj. Najin izbor bi bil - špageti s vongolami (spaghetti con vongole).
Če vam zares ni do morske hrane, pa je čudovita možnost Pinseria Bolle, kjer dobite pinso - benečansko različico pizze z malce bolj debelim testom - ter konkretno vinsko karto.

📷 Nujen ogled: Oglejte si mestno središče, baziliko Madonna dell’ Angeloin baziliko svetega Štefana ter se sprehodite po rajskih plažah.
🏨 Prenočišče: Toplo priporočava hotel AQA hotel, ki je zares izjemen, cene so izven sezone povsem dostopne, ob doplačilu pa so možnosti za bolj luksuzno doživetje tudi precejšnje.
🔝 Najbolj top izkušnja: Casoni in laguna ob njej. Človek se ob pogledu na laguno povsem odpočije.

Comentarios


Vodič do lepot zahodne sosede

bottom of page