top of page
Sorrentino

Čudovita ostroga italijanskega škornja - polotok Gargano

Updated: Jul 10, 2023


Peschici

Kam gremo tokrat? Na eno vsaj Slovencem manj znanih področij v Italiji. Če Italija na zemljevidu izgleda kot kavbojski škorenj, potem je regija Gargano ostroga tega škornja.


Gre za najbolj severni del pokrajine Apulija, ki pride najbližje hrvaškemu otoku Palagruža, in je sestavljen iz širokega izoliranega gorskega masiva, sestavljenega iz visokogorja in več vrhov ter čudovitih plaž in bujnih gozdov.


Večina gorskega območja tega polotoka je del narodnega parka Gargano, ustanovljenega leta 1991. Polotok Gargano je delno prekrit z ostanki starodavnega gozda Foresta Umbra, edinega preostalega dela starodavnega hrastovega in bukovega gozda v Italiji, ki je nekoč pokrival velik del Srednje Evrope. Polotok pa poleg izjemnih plaž sestavljata še dve večji slani jezeri Lesina in Varano na severnem delu polotoka.


Zakaj si vzeti čas za Gargano?


Gargano ni ravno blizu Slovenije, ob malce hitrejši vožnji boste do tega polotoka zagotovo rabili vsaj 7 ur, a preden zavijete z očmi in rečete, da to pa zagotovo ni za vas, si preberite naslednje vrstice in poglejte čudovite fotografije iz polotoka in se morda nekoč odpravite na izlet na ta prelepi Gargano.


Na obali Gargana so številne čudovite plaže in turistični objekti, ter lepa mešanica zelo privlačnih mestec zgrajenih na belih skalah kot sta Vieste in Peschici. Nekaj najinih utrinkov je vidnih v spodnji galeriji.



Obe mesti imata veliko skupnega, saj sta iz nekdanjih ribiških mest postali pravi turistični središči z ogromnimi plažami in turističnimi kompleksi. A zagotovo sta ohranili tudi stari, simpatični duši. Obe sta zgrajeni na belih skalah in ju zato sestavlja precej ozkih uličic, povezanih okrog značilnih apulijskih belih stavb ter ogromno prostorov, kjer iz klifov lahko spektakularno zrete na odprto morje.


Vieste je poleg drugih stvari znan tudi čez 26 metrov visoki skali sredi plaže z imenom Pizzomunno, ki ima kot ena glavnih znamenitosti seveda tudi svojo legendo.


Plaža Pizzomunno
Plaža Pizzomunno

Ta je povezana z ribičom Pizzomunnom, čigar ljubezen so ujeli sirene in zaprle pod morje. Legenda pripoveduje, kako je odplaval, da bi jo rešil, vendar je postal izčrpan in opustil upanje ter se spremenil v kamen.


Od omenjene plaže naprej je mogoče videti še kar nekaj naravnih znamenitosti, ki se nahajo v vodi. Med njimi je naravni skalnati lok Arco di San Felice ter dve orjaški skalnati gmoti na plaži delle Zagare, ki sta verjetno največkrat fotografirani znamenitosti na Garganu. Zato se ne čudite, če boste ob klifu videli ogromno fotografskih navdušencev.


#hint To je za Instagram navdušence #mustsee točka. Fotografije so zares čudovite, sončnih dni pa ne manjka.


Baia delle Zagare
Baia delle Zagare

Sredin polotoka kot že rečeno pokriva ogromen gozd, ki je tudi naravni park z imenom Foresta Umbra. Že samo vožnja čez park je zelo zanimiva, pot vam lahko večkrat prekrižajo številne živali od koz do krav.

Gargano pa ima poleg počitniških nastanitev in obmorskih krajev tudi najstarejše svetišče v zahodni Evropi, posvečeno nadangelu Mihaelu. To se nahaja v kraju Monte Sant'Angelo sul Gargano, ki je že tako kraj vreden ogleda zaradi svoje prvinskosti in simpatičnosti, a omenjeno svetišče je v svetovnem merilu nekaj posebnega.


Mesto zanj je po izročilu izbral sam nadangel Mihael, nahaja pa se pod zemljo, vanj preko vhoda z izjemnim portalom vodijo številne stopnice. Svetišče se nato nahaja metrov pod zemljo in je praktično zgrajeno v živo skalo.


#hint Zagotavljamo, da naredi vtis na verne in neverne ljudi, od leta 2011 pa je tudi del Unescove svetovne dediščine.


San Michele Arcangelo
Vhod v svetišče San Michele Arcangelo

Če se od kraja Monte Sant’Angelo spuščamo proti mestu Foggia pa je nujno, da se za hip ustavite v mestu San Giovanni Rotondo, kjer lahko vidite eno izmed največjih italijanskih cerkva posvečeno menihu iz dvajsetega stoletja in enemu najbolj čaščenih svetnikov v Italiji patru Piju.


Cerkev se razprostira kar na 6000 kvadratnih metrih. Kraj pa je v celoti zaznamovan z delom patra Pija, v njem je tudi bolnica, ki jo je ustanovil za časa svojega življenja. Gre za enega največjih romarskih krajev v celotni Italiji, zato ne čudi, da hoteli v njem rastejo kot po tekočem traku.



PRIPOROČAVA

🍷Pijača: Tokrat zagotovo kozarec rdečega vina iz Apulije - Primitivo.

🥗 Hrana: Priporočava o orecchiette con cime di rapa - tradicionalne testenine iz Apulije z brokolijem in čilijem.

📷 Nujen ogled: Monte San't Angelo in tamkajšnja bazilika v jami. Noro!

🏨 Prenočišče: Priporočava San Giovanni Rotondo, saj so hoteli odprti celo leto, cene pa vsaj 30% nižje kot v obmorskih mestih. Poleg tega iz San Giovannija lahko naredite lep krog po celotnem polotoku.

🔝 Najbolj top izkušnja: Zmajsko doživetje v restavraciji Al dragone v Vieste. Ste že kdaj jedli v restavraciji, ki je narejena v živo skalo? No to, je vaša priložnost za top izkušnjo ...



Comments


Vodič do lepot zahodne sosede

bottom of page